Skip to main content

Korrekturläsarna: Varför ringde ni inte oss?

Den 23 september 1999 kraschade rymdsonden Mars Climate Orbiter på Mars.

Varför? Korrmiss/slarv. Man missade att översätta pound-force seconds (amerikanskt mått) till newtonsekunder (europeiskt mått).

Notan: 123 miljoner dollar (rymdsonder är rätt dyra).

Historiens värsta korrmiss? Nej. Google har nu budat högre, mycket högre.

Alla googlar. Vem bingar? Den vanligaste söktermen i Bing är … google! Man vill till Google fortare än kvickt. Google dominerar inte, de äger. Hög fallhöjd med andra ord.

Nu har Microsoft kommit med sin AI-chattbot ChatGPT, Google svarade med sin chattbot Bard och gör en annons på Twitter.

I annonsen ges exempel på hur Bard levererar fakta om James Webb-teleskopet (rymden igen). Men Bard bjuder på ett faktafel i annonsen.

Notan? Aktien faller med 7,7 % på några timmar, 105 miljarder dollar gick alltså upp i rök. I runda slängar 1000 gånger dyrare en rymdsondsmissen. Faktafelet hade upptäckts på nolltid om man hade … ja googlat, eller bingat.

Historiens dyraste korrfel. Hittills i alla fall.

Korrekturläsare ser alla andra som idioter

Men dyra korr/översättarmissar kommer att fortsätta. Och maktkampen mellan Microsoft och Google/Alphabet lär fortsätta. Och Mac vs. PC-debatten likaså. Hur ser framtiden ut för Bing och Google? Det får experterna sia om och diskutera.

Vi vanliga dödliga däremot (ja vi dödliga kan ju faktiskt också debattera Mac/PC i och för sig) slås av en liten tanke. Det är inte så dumt att lägga några extra kronor på en auktoriserad översättare eller korrläsare. En korrekturläsare som också faktagranskar texten.

En bra korrekturläsare och faktagranskare måste utgå från att copywritern eller skribenten är en odåga som har gjort märkliga fel som är svåra att upptäcka. Annars missar hen felen och notan kan bli dyr. Mycket dyr.